tisdag 6 januari 2009

Laikas årsbästalista: plats 6

Spiritualized - Songs in A&E

Jag vågar lova att engelska Spiritualized är det band på Laikalistan som har funnits längst. Redan 1990 släppte de sin debutplatta, men jag ska villigt erkänna att de inte hörde till mina favoriter förrän efter sista skivsläppet; "Songs in A&E". Under åren har medlemmar kommit och gått, men bandets frontman, textförfattare, låtskrivare, producent och sångare Jason Pierce har bestått.



Jason drabbades 2005 av dubbelsidig lunginflammation. På intensiven, i respiratorn, svävade en 45 kg tung Jason mellan liv och död. Flickvännen erbjöds sorghantering och det såg riktigt mörkt ut. Jason, you had me at "Hello"...

Vad han har gått igenom lyser igenom klart på skivan (A&E står för övrigt för Accident & Emergency), även om det mesta av materialet faktiskt var klart innan han blev sjuk. Låten "Death take your fiddle" som han tydligen skrev från sjukhussängen, är dock hämtad direkt från Hades dödsrike. Och det är den låten och en handfull låtar till som överglänser de lite svagare spåren som gör att denna platta slår sig in på listan. För de låtarna är så helgjutna, stora, vackra och så berörande att allt annat överskuggas. Till och med en fulvideo som den här:

Inga kommentarer: