onsdag 31 december 2008

Laikas årsbästalista: plats 8

Okkervil River - The stand ins

Austin, Texas, har en officiell slogan som lyder "The live music capital of the world" och härifrån kommer bandet som spelat tillsammans i 10 år och kapat 8:e platsen på Laikalistan: Okkervil River. Austins slogan refererar till det stora antalet band och musikscener och kanske är det just den musikaliska mångfalden som bidrar till att Austin också är en av de säkraste städerna i USA att bo i eftersom det "bara" är 3 av 100 000 som mördas...brrr - är det ändå inte ganska många?? Men bra musik kanske får oss att mörda mindre - se där en slogan för någon annan stad att ta över.

Will Sheff, som är bandets karismatiske sångare och huvudsakliga textförfattare och låtskrivare, producerar helt fantastiska, kluriga texter som mer liknar noveller än något annat. The stand ins bjuder på handklappsvänlig indiepop (anar lite Belle & Sebastian emellanåt) folkrock och Bright Eyesvibbar vilket gör det är svårt att värja sig.

Såg dessa herrar live på Mejeriet i höstas. De rockade fett i sina kostymer med blås, orgel och gitarrer och konserten var helgrym. Det var dessutom sjukt roligt att den ena gitarristen såg ut som SkrotNisse och att trummisen såg ut att vara i ett epileptiskt anfall under större delen av konserten. DET är underhållning det. Det var också en kväll när kulturelit och rödvin fick en helt annan innebörd.

Till sist: Jocke - den där textraden som hade fastnat i ditt minne (fast du hade glömt både artist och låtnamn) och som fick dig att önskedrömma om att komma in på kontoret en dag och high-fiva alla dina kollegor - kan det vara följande textrad från låten "On tour with Zykos" med Okkervil du tänker på månne? I så fall - mission accomplished.

"Another day lost and gone
clipping pages from the news for the senators son
well he just strolls through the lobby and glad hands everyone
another day tossed and done."

Här får ni videon till första singelsläppet; "Lost coastlines"

Inga kommentarer: