lördag 13 december 2008

Ett projekt.

Vissa startar it-företag och svindlar sen bort miljarder, andra färgkoordinerar sina pocketböcker i bokhyllan. Det kallas projekt.

Amerikanen Sufjan Stevens håller också på med ett; "The fifty states project", som är ett projekt av hyffsat stor kaliber....Han har nämligen fått för sig att han ska skriva och spela in ett album för var och en av de 50 delstaterna i USA. Okeeeej, Sufjan. Som amerikan uppvuxen i Detroit förutsätter jag att han vet att det innebär 50 skivor, men med tanke på att han endast lyckats spotta ur sig två så blir man ju lite misstänksam huruvida projektplanen är ordentligt genomarbetad och om det finns någon styrgrupp överhuvudtaget. Oj, nej det där sista undrar man kanske bara om man är yrkesskadad förresten.

Hur som helst så är de två skivor som Sufjan hittills har släppt två helt enastående alster. 2003 kom "Greetings from Michigan - The great lake state" följt av "Come on feel the Illinoise" 2005. Som de temaalbum de är har man chansen att lära sig ett och annat om staterna och deras mer eller mindre kända invånare genom tiderna.
Ev av de absolut vackraste låtarna på Illinoise är "John Wayne Gacy, Jr" som handlar om en seriemördare som under 70-talet brutalt tog livet av minst 33 pojkar som han sedan begravde i krypgrunden under sitt hus. En fullständigt sjuk och tragisk historia som Sufjan tolkat på ett sätt som går rakt in i hjärtat.


Inga kommentarer: